Dom Tomaszowice, gm. wielka wieś

Rok realizacji: 2020

Przedmiot prac

Budynek mieszkalny, jednorodzinny z wbudowanym garażem w miejscowości Tomaszowice gm. Wielka Wieś, powierzchnia: 315 m2

Zakres realizacji

Projekt budowlano-wykonawczy

Faza

W trakcie budowy

Inwestor

Prywatny

Miejscowość Tomaszowice znajduje się na terenie gminy Wielka Wieś i graniczy od zachodu z gminą Zabierzów. W ostatnich latach obserwujemy bardzo intensywny rozwój miejscowości i samej gminy, która jest obecnie najbogatszą gminą Małopolski. Powstają tutaj zarówno rozległe luksusowe posiadłości jak i sąsiadujące z nimi budynki wolnostojące i w zabudowie bliźniaczej. Stosunkowo nieduża liczba starszych zabudowań daje możliwość kreowania nowej zabudowy w sposób uporządkowany, czego opisywany budynek ma nadzieję stać się częścią. Więcej o atrakcjach Wielkiej Wsi i dlaczego warto tutaj zamieszkać i zainwestować przeczytasz w artykule tutaj.

Formę budynku projektowaliśmy z uwzględnieniem potrzeb i oczekiwań inwestorów, charakteru sąsiedniej, istniejącej zabudowy, a także zapisów uchwały MPZP.
Budynek opisaliśmy na planie krzyża, co w dużej mierze wynika z układu wewnętrznych pomieszczeń i powiązań pomiędzy nimi. W efekcie, bryła budynku, choć rozbudowana, jest w wyrazie mocno horyzontalna, przekryta wielospadowym dachem o jednakowym kącie nachylenia wszystkich połaci wynoszącym 37°. Główna kalenica budynku jest równoległa do dłuższej – bocznej (północnej i południowej) elewacji budynku. Dach spadzisty wykończyliśmy dachówką  ceramiczną w ciemnym w kolorze antracytowym.

Zaproponowaliśmy zróżnicowane wykończenie ścian. Główna część budynku będzie wykończona jasnym, białym tynkiem. Elementy bryły, wysunęliśmy w kierunku południowym i północnym oraz zaakcentowaliśmy je poprzez wykończenie płytkami klinkierowymi, w naturalnym kolorze starej cegły. Kolejny zabieg jaki wprowadziliśmy to podkreślenie wybranych miejsc, np. poprzez wykończenie ścian okładziną z desek w naturalnym kolorze drewna. Zastosowaliśmy okiennice drewniane, przesuwne do zacieniania okien parteru. Cokół budynku, w widocznych miejscach, wyróżniliśmy poprzez wykończenie szarym tynkiem mozaikowym.

Z głównej kubatury budynku wyodrębniliśmy bryłę garażu i połączonego z nim zadaszenia wejścia. Elementy te zostały podkreślone poprzez zastosowanie odmiennego materiału wykończeniowego ścian – płyt włóknocementowych o kolorze i strukturze betonu architektonicznego, oraz pulpitowego, płaskiego dachu pełniącego funkcję tarasu.

Obiekt miał za zadanie zaspokajać potrzeby współczesnej, dwupokoleniowej rodziny. Z tego powodu w budynku wyodrębniliśmy trzy zasadnicze strefy: na parterze strefę wspólną, dzienną, oraz techniczną obejmującą garaż i kotłownię, a na poddaszu strefę prywatną mieszkańców.

Wejście do budynku i wjazd do garażu zaprojektowaliśmy w elewacji wschodniej, zwróconej w stronę drogi dojazdowej – ul. Łąkowej. Wejście do budynku, zarówno bezpośrednio z zewnątrz, jak i od wejścia z garażu prowadzi przez obszerny wiatrołap, uzupełniony o wydzieloną garderobę służącą przechowywaniu odzieży wierzchniej i obuwia. Następnie wiatrołap połączyliśmy z przestronnym hallem,  usytuowanym centralnie w budynku. Z niego dostępne są wszystkie, (za wyjątkiem kotłowni) pozostałe pomieszczenia zaprojektowane na parterze, a także otwarta klatka schodowa prowadzącą na poddasze. Pomieszczenia przeznaczone na dzienny pobyt mieszkańców (kuchnia, jadalnia, pokój dzienny) ustawiliśmy na planie w taki sposób, że możliwe jest bezpośrednie przejście pomiędzy nim. Na poddaszu wydzieliliśmy pokoje dzieci i sypialnię rodziców, która uzupełniona jest dodatkowo o dedykowaną garderobę i oddzielną łazienką. Na piętrze znajduje się także łazienka ogólnodostępna, oraz pralnia, a także taras dostępny z jednego z pokoi.

Zobacz całe portfolio >>